Türkiye Ekonomisi 2016 Yılında Daraldı mı?

Türkiye Ekonomisi 2016 Yılında Daraldı mı?


















Büyük bir merakla beklenen Türkiye ekonomisinin 2016 üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verisi yarın kamuoyuna açıklanacak. Ancak darbe girişimi, jeopolitik riskler ve negatif küresel gelişmelere bağlı olarak krizin eşiğine gelen Türkiye ekonomisinin, uzun bir aranın ardından daralacağı konuşuluyor. Peki, Türkiye ekonomisi 2016 yılında daraldı mı? Cevabı burada;

Hepimizin malumu olduğu üzere Türkiye ekonomisi, oldukça kritik bir süreçten en az yarayla çıkmaya çalışıyor. Yurt dışı ve yurt içi nedenlere bağlı olarak Türk varlıkları, tarihlerinin en düşük seviyelerine kadar geriliyor. Bu durum karşısında hem yatırımcı hem de vatandaşların aklına ise o kritik soru geliyor; “Türkiye ekonomisi patlamak üzere mi?

Türkiye ekonomisinin son yedi yıllık performansına baktığımız zaman, karşımıza olumlu bir tablo çıkıyor. Türkiye ekonomisi istikrarlı bir biçimde yıllardır büyümeyi başarıyor. Ancak tam da bu noktada endişeler artıyor. Endişelerin kaynağı ise Türkiye ekonomisinin yedi yılın ardından ilk kez daralması ihtimalinin her geçen gün kuvvetlenmesi…

2016’da Türkiye’nin Ekonomik Büyümesini Etkileyen Faktörler Nelerdi? 


2016 yılının sonlarına geldiğimiz bu günlerde, ekonomik perspektiften değerlendirecek olursak; beklentilerin karşılanmadığı bir yıl oldu demekte bir sakınca görmüyorum. Çünkü yıl içerisinde yaşanan birtakım olaylar, Türkiye ekonomisinin negatif yönde seyretmesine neden oldu. Özellikle Rusya ile ikili ilişkilerin bozulması, Türkiye ekonomisinin ciddi boyutlarda yara almasına neden olmuştu. Turizm sektörünün tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşadığı 2016 yılında, ihracattaki tabloda içler acısıydı…

2016 yılında Türkiye’nin ekonomik büyümesini negatif yönde etkileyen diğer bir husus ise 15 Temmuz gecesi yaşanan, kanlı darbe girişimiydi. Türkiye tarihinin en kötü gecelerinden birinin yaşandığı darbe girişimi sonrası, Türk varlıkları oldukça sert düşmüşlerdi. İlerleyen süreç içerisinde OHAL’in de ilan edilmesi ile dolardaki yükseliş önlemez boyutlara kadar ulaşmıştı. OHAL’in Türkiye ekonomisini hangi yönde etkilediğini incelemek isterseniz bu yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Türkiye’nin ekonomik büyümesini negatif yönde etkileyen son gelişme ise küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalardı. Avrupa Birliği’nin (AB) ilk kez yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu süreç içerisinde, piyasalarda volatilite giderek artmıştı. Hatırlanacağı üzere İngiltere, Haziran ayında AB’den çıkış için Brexit oylamasına gitme kararı almıştı. Geçen hafta ise İtalya’da anayasa referandumu yapılmış ve hayır kararı çıkmıştı. Böylece İtalya’nın da AB’den ayrılacağı yüksek sesle tartışılmaya başlanmıştı. İtalya’daki anayasa referandumunun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Yaşanan tüm bu gelişmeler Türkiye’nin ekonomik büyümesini olumsuz yönde etkiledi.

Türkiye’nin Ekonomik Büyümesi 2016’da OVP Hedefinin Altında Kalacak mı?


Yazımın içeriğinde de sıklıkla belirttiğim üzere, yaşanan birtakım negatif olayların ardından, 2016 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Türkiye’nin ekonomik büyümesinin Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin oldukça altında açıklanması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere 2016 yılı için OVP yüzde 4.5 oranında düzeyindeydi. Daha sonraları ise bu oran revize edilerek 3.2’ye kadar indirilmişti. Lakin kur cephesinde görülen önlemez yükselişlerin neticesinde bu oranın karşılanması oldukça güç olarak görülüyor. Dolardaki artış ekonomik krize işaret mi? tartışmalarının devam ettiği süreç içerisinde, yarın açıklanacak veri dikkatle beklenecek.

Hatırlanacağı üzere 2009 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’nin ekonomik büyümesi yüzde 2.8 oranında açıklanmıştı. 2009 yılından bu yana ise Türkiye’nin ekonomik büyümesi istikrarlı bir şekilde sürmekte. Lakin 2016 yılının tamamında Türkiye ekonomisinin yüzde 2.6 oranında büyüyeceği düşünülüyor. Böylelikle Türkiye ekonomisinin tam yedi yılın ardından ilk kez daralacağı düşünülüyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder