FED 2016 Aralık FOMC Toplantısında Faiz Artıracak mı?

FED 2016 Aralık FOMC Toplantısında Faiz Artıracak mı?



















ABD Merkez Bankası (FED) Aralık ayında gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırımına gidecek mi? Yılın en çok merak edilen gelişmesini sizler için araştırdım;

Küresel piyasaların 2016 yılının başından bu yana en çok merak ettiği konuların başında kuşkusuz ABD Merkez Bankası’nın (FED) gerçekleştirdiği kritik Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında izleyeceği yol haritası yer alıyor. Hatırlanacağı üzere FED, geçen yılın Aralık ayında gerçekleştirdiği yılın son FOMC toplantısında, piyasaları oldukça şaşırtmış ve tam dokuz yılın ardından faiz artırım kararı almıştı. Bu doğrultuda ABD’de faizler yüzde 0.25 ile 0.50 aralığına yükselmişti.

ABD’de Faizler Neden Düşük? 


FED’in faiz artırımına gitme olasılıklarını incelerken, ABD’de faiz oranlarının neden diğer ülkelere nazaran oldukça düşük olduğunu dile getirmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Hatırlanacağı üzere 2008 yılının son aylarında, küresel çapta oldukça derin bir kriz baş göstermişti. Bu kriz öylesine derindi ki 1929 yılında gerçekleşen Dünya Ekonomik Bunalımı ile karşılaştırılmıştı.

Dünyanın en büyük ekonomisi konumunda olan ABD’de başlayan kriz, kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına almıştı. Taşınmaz mal piyasasının beklenmedik şekilde değer kaybetmesi üzerine büyük şirketlerden ve kişisel finanslardan gelen iflas açıklamaları ile kriz, önlemez bir boyuta kadar ulaşmıştı. Küresel krizlerden çıkış için birçok merkez bankası, maliye politikasına ağırlık verme kararı almıştı. Tam da bu noktada FED, faizleri düşürme kararı almıştı.

FED 2016 Yılında Faiz Arttırdı mı? 


Yazımın başında FED’in en son geçen yılın Aralık ayında faiz artırdığını belirtmiştim. Lakin burada dikkat edilmesi gerek nokta; FED’in yılın başında kamuoyuna yaptığı açıklamalardı. FED cephesinden yapılan açıklamada; 2016 yılında kademeli olarak faiz artırımının gerçekleştirileceği ifade edilmişti. Ancak yılın başından bu yana gerçekleştirilen toplantıların tamamında FED, faizleri sabit tutma kararı aldı.

FED Faizleri Neden Sabit Tutuyor? 


2016 yılının başında FED’in bu yıl için faiz artırma niyetinde olduğunu yapılan açıklamalarda net olarak görmüştük. Fakat yıl içerisinde beklenmedik şekilde ortaya çıkan birtakım olaylar, FED’in faiz artırımını ertelemesine neden olmuştu. İngiltere’nin Haziran ayında Brexit’e gitmesi, emtia fiyatlarında görülen şok düşüşler, ABD’de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılamaması ve hedeflenen enflasyon düzeyine ulaşılamaması üzerine FED, faizleri sabit tutmak zorunda kaldı.

FED’in 2016 Aralık’ta Faiz Artırması Mümkün mü? 


FED’in Aralık toplantısı bilindiği üzere 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Kritik FOMC toplantısına sayılı günler kala, FED’in merakla beklenen faiz artırım kararını hayata geçirip geçirmeyeceği dikkatle takip edilecek. Toplantı öncesi her zaman olduğu gibi ekonomistler arasında derin ayrışmalar yaşanıyor. Lakin bu sefer ekonomistlerin büyük bölümü, FED’in yıl bitmeden faiz artırımına gideceği noktasında birleşmiş durumdalar.

Özellikle ABD seçimlerinde, uzun bir aradan sonra Cumhuriyetçilerin yeniden zafer kazanması FED’in faiz artırımına gitme ihtimalini de bir hayli arttırdı. Bilindiği üzere Cumhuriyetçiler, ABD’de yüksek faiz oranlarının olmasından yana olduklarını sıklıkla dile getirmekteler. Ayrıca ABD’de açıklanan ekonomik verilerin de özellikle yılın son çeyreğinde oldukça iyi gelmesi ile enflasyon hedefinin netleştiği görüşü de güçlenmiş durumda. Tüm bu nedenler neticesinde FED’in 2016 Aralık toplantısında faiz artırmasının kuvvetle muhtemel olduğu kanısındayım.

FED Faiz Artırırsa Türkiye Ekonomisi Nasıl Etkilenir?


FED'in Aralık ayında gerçekleştireceği toplantısında faiz artırımına gitmesi halinde Türkiye ekonomisi bu durumdan negatif yönden etkilenecektir. Hem gelişen hem de gelişmekte olan ülke para birimleri, faiz açıklaması ile güçlenen dolar endeksinin baskısı ile düşüşe geçecektir. Dolarını bozdur kampanyası işe yaradı mı? tartışmalarının devam ettiği günlerde, dolar endeksinin küresel çaptaki yükselişi ile Türk lirası, yeniden sert düşebilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder