Petrol Piyasasında 15 Yılın Ardından Hangi İlk Yaşandı?

Petrol Piyasasında 15 Yılın Ardından Hangi İlk Yaşandı?


















Küresel petrol piyasasında tam 15 yılın ardından bugün bir ilk yaşandı. OPEC üyesi olan ve OPEC üyesi olmayan ülkeler bir araya geldiler ve küresel petrol üretimini sınırlama konusunda mutabakata vardılar. Petrol piyasasında yaşanan bu tarihi gelişmenin detaylarını sizler için derledim;

Petrol piyasasında geçen aydan bu yana oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu durumun temel nedeni ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’nin (OPEC) Viyana’da gerçekleştirmiş olduğu kritik toplantı. Bilindiği üzere petrol fiyatları, yılın sonlarına yaklaştığımız günler içerisinde oldukça değer kaybetti. Petrol fiyatlarının değer kayıpları yaşamasındaki temel nedenler ise küresel arz fazlasının giderek tırmanması ve ABD’de açıklanan stok verilerinin rekor seviyelere kadar yükselmesi.

OPEC Viyana Toplantısında Hangi Yönde Karar Almıştı? 


Yaşanan bu gelişmelerin ardından OPEC’in geçen ay Viyana’da gerçekleştirdiği toplantı ayrı bir öneme sahip olmuştu. Hatırlanacağı üzere toplantıda OPEC üyeleri, petrol üretimini sınırlama konusunda oldukça önemli bir adım atmaya karar vermişlerdi. Sekiz yıl aranın ardından OPEC’in aldığı bu kararın petrol piyasasına ilişkin yansımalarını derlediğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

OPEC Üyesi Olmayan Ülkeler Neden Bir Araya Geldiler? 


Bugün ise OPEC’in petrol üretimini sınırlama kararına, OPEC üyesi olmayan ülkelerden de destek geldi. OPEC üyesi olmayan ülkeler yaptıkları görüşmelerde, küresel petrol üretiminin sınırlanması gerektiği yönünde karar kıldılar. Böylelikle tam 15 yılın ardından OPEC üyesi olan ülkeler ve OPEC üyesi olmayan ülkeler, küresel petrol üretimini sınırlama konusunda ortak bir adım attılar.

OPEC’in Üretim Dondurma Kararı Petrol Varil Fiyatlarını Ne Kadar Yükseltti? 


Artık küresel petrol üretimi günlük olarak 1.2 milyon varil düzeyinde sınırlandırılmış oldu. OPEC’in geçen ay almış olduğu petrol üretimini sınırlama kararının ardından, petrol fiyatları bugüne kadar yüzde 15 yükseldi. Bu doğrultuda petrol varil fiyatları 55 doların üzerine kadar yükseldi. Önümüzdeki süreç içerisinde ise petrol varil fiyatlarının uzun bir aranın ardından 60 doların üzerine yükseldiğini görebiliriz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder