Türk CEO’lar 2016 Yılını Ekonomi Perspektiften Nasıl Değerlendirdiler?

Türk CEO’lar 2016 Yılını Ekonomi Perspektiften Nasıl Değerlendirdiler?

















Türkiye’nin önde gelen CEO’ları, geride bırakmaya hazırlandığımız 2016 yılını ekonomik pencereden hangi yönde değerlendirdiler? CEO’lara göre Türkiye için 2016 yılı verimli miydi ve yatırımlar hedeflenen düzeyde gerçekleşti mi? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdım;

2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde, ekonomi gündemi hepimizin yakından takip ettiği üzere bir hayli yoğun. Özellikle 15 Temmuz sürecinin ardından Türkiye’nin ekonomik görünüme yönelik spekülasyonların başlaması, yatırımların bir hayli duraksamasına ve bu doğrultuda Türk varlıklarında değer kayıplarının yaşanmasına neden olmuştu.

Yılın son çeyreğinde dolar endeksinin, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmasının kadar yükselmesinin ardından bilindiği üzere Türk lirası, tarihinin en düşük seviyelerine kadar gerilemişti. Dolar/TL paritesinde görülen rekorlar ise kuşkusuz sermaye sahiplerini bir hayli zorlamış ve astronomik oranlarda maddi kayıpların görülmesine neden olmuştu. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından yılın son günlerinde Türkiye’nin önde gelen CEO’ları, geride bırakmaya hazırlandığımız 2016 yılı ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundular.

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ve Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, 2016 yılını ekonomik pencereden değerlendirdiler. Akhan, Yüngül ve Kurtul’un değerlendirmelerinden öne çıkan noktalar ise şöyle;

 “Sermaye hareketlerindeki hız, kur ve faiz hareketlerini kontrol etmeyi zorlaştırıyor” 

Akhan yaptığı açıklamada; 2016 yılını başarılı bir şekilde değerlendirdiklerini belirterek, özellikle otel sayılarında hedeflenen rakamlara ulaştıklarını söyledi. Yüzde 22 oranında büyüme oranı yakaladıklarını belirten Akhan, yıl sonu ciroda 18 milyar lira seviyesini aşacaklarını dile getirdi. Akhan, sermaye hareketlerinin bu denli hızlı olduğu bir ortam içerisinde kur ve faiz hareketlerini kontrol etmenin bir hayli zor olduğunu ifade etti.

“2016 yılı hedeflerimizi gerçekleştirmeyi başardık” 

Yüngül ise yaptığı değerlendirmede; 2016 yılı içerisinde toplamda 450 milyon dolar düzeyinde yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, şirket hedeflerinin Türkiye büyümesinin 10 puan üstü olarak arzuladıklarını söyledi. Özellikle Vestel olarak yıl içerisinde toplamda 155 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Yüngül, 2016 hedeflerini şirket olarak tutturmayı başardıklarını dile getirdi.

“Toplam ciromuz 25.5 milyar TL, toplam karımız ise 19 milyar TL’ye yükseldi” 

2016 yılını değerlendiren Kurtul; Türkiye’nin birçok noktasına çimento olarak yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Özellikle Aselsan ile yüzde 100 yerli üretim hedeflediklerini belirten Kurtul, üretilen otomobillerin toplamda 66 ülkeye ihraç edildiğini dile getirdi. Kurtul, Sabancı Holding’in konsolide cirosunun 2016 yılı içerisinde yüzde 25 oranında arttığını vurguladı. Bu doğrultuda cironun toplam olarak 25.5 milyar TL düzeyine kadar yükseldiğinin altını çizen Kurtul, toplam karın ise 19 milyar TL olduğunu ifade etti.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder