İtalya Anayasa Referandumu Nasıl Sonuçlandı ve Başbakan Renzi İstifa Etti mi?

İtalya Anayasa Referandumu Nasıl Sonuçlandı ve Başbakan Renzi İstifa Etti mi?

















Küresel piyasaların merakla beklediği ve Euro Bölgesi için yılın en önemli olaylarından biri olarak görülen İtalya’da gerçekleşen anayasa referandumu bugün sonuçlandı. Peki, referandum sonucundan nasıl bir karar çıktı ve bu karar sonrası İtalya Başbakanı Matteo Renzi istifa etti mi? Tüm merak edilen soruların cevabı burada;

2016 yılının son günlerinde küresel piyasaların tümüyle odaklandığı en önemli gelişme olan İtalya anayasa referandumu bugün sonuçlandı. Dün başlayan ve mevcut İtalya senatosunun yasama yetkisini büyük oranda kısıtlamayı öngören referandumdan oldukça sürpriz bir sonuç çıktı. Hatırlanacağı üzere geçen hafta, İtalya anayasa referandumu ile ilgili olarak tüm merak edilenleri detaylı olarak ele almıştım. Anayasa referandumunun neyi hedeflediğini, anketlere göre sonucun ne olacağı ve referandum sonucunun İtalya ekonomisini nasıl etkileyeceğini incelediğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

46 milyon kayıtlı İtalyan seçmenin katıldığı referandumun sonucu, global piyasalar açısından yeni bir şok olarak yorumlandı. Hatırlanacağı üzere Euro Bölgesi, Haziran ayında İngiltere’nin Brexit oylamasından çıkan sürpriz sonuçla sarsılmıştı. İtalya cephesinden de gelecek benzer bir sonucun, bölge açısından önlenemez felaketlere yol açacağı öngörülmekteydi.

İtalya Anayasa Referandumu Sonucu Evet mi Hayır mı Çıktı?


İtalya Anayasa Referandumu Sonucu Evet mi Hayır mı Çıktı?
















Merakla beklenen referandum sonucunda oy kullanan İtalyan seçmenlerin yüzde 60’ının hayır demesi, ülke ve Euro Bölgesi’nde adeta şok etkisi yarattı. Özellikle muhalefet partisinin başarılı bir şekilde yürüttüğü “hayır” kampanyası sonrası, ülkede sevinç gösterileri düzenlenmeye başlandı.

Başbakan Matteo Renzi İstifa Edecek mi? 


Başbakan Matteo Renzi İstifa Edecek mi?
















Anayasa referandumu sonucunda hayır çıkması, mevcut İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin elini bir hayli zora soktu. Referandum öncesi gerek yazılı, gerekse görsel medyada sıklıkla evet yönünde oy kullanılması gerektiğini telkin eden Renzi, o dönem yaptığı açıklamalarda; referandum sonucunda hayır çıkması halinde istifa edeceğini dile getirmişti.

Bugün açıklanan referandum sonuçlarında hayır çıkması üzerine Başbakan Renzi, kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Renzi yaptığı açıklamada; İtalyan halkının açık ve net bir şekilde tavrını ortaya koyduğunu belirterek, yenilginin sorumlusu olarak kendini gördüğünü ve bu doğrultuda istifa edeceğini ifade etti.

İtalya Referandumu Euroyu Nasıl Etkiledi? 

İtalya Referandumu Euroyu Nasıl Etkiledi?
















Sürpriz referandum sonucu Euro Bölgesi açısından birçok tehlikenin habercisi olarak yorumlanmaya başladı. Referandum sonucunda yüzde 60’lık oranda hayır yönünde kararın çıkmasının ardından, ülkenin erken seçime gideceği ve bu doğrultuda AB’den ayrılma riskinin arttığı açıkça görülmeye başladı.

Giderek artan risk ve endişeler doğrultusunda euro, haftanın ilk işlem gününde oldukça sert düştü. Euro bugünkü işlemlerde tam 20 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. Şu saatlerde Euro/Dolar paritesi 1.0702 düzeyinde seyrediyor. Dolar karşısında oldukça sert gerileyen euro, Türk lirası karşısında ise yukarı yönlü seyrini sürdürmeye devam ediyor. Şu saatlerde Euro/TL paritesi 3.7725 seviyesinde seyrediyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder