2016 Yılının İkinci EKK Toplantısında Alınan Kararlar Ne Zaman Açıklanacak?

2016 Yılının İkinci EKK Toplantısında Alınan Kararlar Ne Zaman Açıklanacak?

















Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleştirilen 2016 yılının ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının sonuçları Perşembe günü kamuoyuna açıklanıyor. Peki, EKK toplantısında hangi yönde kararların açıklanması bekleniyor? Cevabını sizler için araştırdım;

Kurda ve faiz tarafında yaşanan sıkıntılı süreç her geçen gün Türkiye ekonomisi üzerindeki negatif yönlü etkisini iyiden iyiye hissettirmeye devam ediyor. Hükümetin en önemli ekonomi politikalarından biri olarak karşımıza çıkan faiz indirme hamleleri, Türkiye ekonomisinin yaşadığı birtakım zorlulukların baskısı ile son bulmak zorunda kalmıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Mayıs ayında başladığı faiz indirim politikası, Ekim ayı toplantısında Dolar/TL kurundaki hareketliliğin baskısı ile son bulmak zorunda kalmıştı.

Kasım ayında gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ise TCMB, rotasını tam tersine çevirerek faiz artırım kararı almıştı. Başkan Murat Çetinkaya ve yönetiminin almış olduğu bu karar neticesinde kur cephesi bir miktar gevşemişti. Detayların yer aldığı yazıma buradan ulaşabilirsiniz. TCMB’den gelen faiz artırım kararının temel nedeni tıpkı Ekim toplantısında da olduğu gibi kur cephesindeki yukarı yönlü grafiğin baskısıydı.

2016 Yılının Birinci EKK Toplantısında Neler Yaşanmıştı? 


Hatırlanacağı üzere yılın ilk EKK toplantısı Kasım ayının son günlerinde yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de toplanan EKK, oldukça kritik bir toplantı gerçekleştirmişti. Hepimizin yakından takip ettiği üzere EKK toplantısının ana gündem maddesini, Türkiye ekonomisinde görülen negatif yönlü seyir ve dolayısıyla Türk varlıklarının giderek erimesi oluşturmuştu.

Bu doğrultuda 2016 yılının ilk EKK toplantısında; Dolar/TL paritesindeki yukarı yönlü grafiği düzeltmek ve Türk varlıklarına bir miktar değer kazandırmak adına TCMB’nin sadeleşme sürecine son vermesine karar verilmişti. Beştepe’deki EKK toplantısıyla ilgili merak ettiklerinize bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Başbakan Yıldırım’ın Öncülüğünde Gerçekleştirilen EKK Toplantısında Neler Konuşuldu? 


Beştepe’de alınan faiz artırım kararına rağmen, kur cephesinde arzulanan gerilemenin bir türlü görülmemesi üzerine 2016 yılının ikinci EKK toplantısının gerçekleştirilmesine karar verilmişti. Bu doğrultuda Başbakan Binali Yıldırım’ın önderliğinde kritik toplantı gerçekleştirildi. ‘’Merkez Bankası dolara müdahale edecek mi?’’ yönündeki hararetli tartışmaların gölgesinde gerçekleştirilen EKK toplantısında konuşulan konuların başında, kuşkusuz kurda görülen önlenemez yükselişler geliyor.

Ayrıca toplantıda yerli yatırımcıların döviz bozdurma kampanyasına katılım oranları ve faiz oranlarının reel yatırımlar üzerindeki etkileri de incelendi. Kritik toplantıda alınan kararlar, Perşembe günü Başbakan Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklanacak.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder