Murat Çetinkaya’dan Gelen Açıklamalar ile Dolar/TL 3.50’nin Altına Geriledi

Murat Çetinkaya’dan Gelen Açıklamalar ile Dolar/TL 3.50’nin Altına Geriledi


















Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’dan gelen pozitif yönlü açıklamalardan destek bulan Türk lirası, dolar karşısında değer kazanmaya başladı. Böylelikle Dolar/TL paritesi, uzun bir aranın ardından yeniden 3.50 seviyesinin altına geriledi. Ayrıntıları sizler için derledim;

Haftanın ikinci işlem gününde kur cephesinde yine önemli gelişmeler yaşanıyor. Hepimizin yakından takip ettiği üzere doların, Türk lirası karşısındaki kazanımlarının ardından Türkiye ekonomisi için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Özellikle 3.50 seviyesinin aşılması ile “Dolardaki artış ekonomik krize işaret mi?” yönünde tartışmalar başlamıştı. Lakin bugünkü işlemlerde kur, uzun bir aranın ardından gevşedi.

Dolar/TL’nin bugünkü işlemlerde değer kayıpları yaşamasındaki temel neden ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’dan gelen açıklamalardı. Yaklaşık iki gün önce gerçekleştirilen yılın ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından Çetinkaya, bugün mikrofonların karşısına geçti ve kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu.

Çetinkaya’nın açıklamalarını incelemeden önce EKK toplantısına değinmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Zira kurda görülen inanılmaz rekorların ardından bir araya gelen politika yapıcılar ve ekonomistler, Türkiye ekonomisinin hangi yöne evrildiğine yönelik oldukça kritik bir zirve gerçekleştirmişlerdi. 2016 yılının ikinci EKK toplantısıyla ilgili detaylara ulaşmak isterseniz bu yazıma göz atmanızı öneririm.

“Dolar bozdurma kampanyasını destekliyorum” 

Çetinkaya yaptığı açıklamada; Kur cephesindeki dalgalanmaların dikkatle takip edildiğini lakin yeni dengenin nerede oluşacağının henüz kestirilemediğini söyledi. Dolardaki yükseliş sonrası ortaya çıkan şokun büyük ölçüde atlatıldığını vurgulayan Çetinkaya, Türkiye ekonomisinin geçmiş yıllarda da benzer olaylarla karşılaştığını ve hepsinin üstesinden başarı ile geldiğini dile getirdi. Çetinkaya, Merkez Bankasının gerektiği taktirde tüm araçlarıyla adım atmaya devam edeceğini ve önümüzdeki süreç içerisinde kurdaki gelişmelere bakış açısının bu yönde olacağını söyledi. Son olarak ise Çetinkaya, dolar bozdurma yönünde gerçekleştirilen kampanyaları desteklediklerini ifade etti.

Çetinkaya’nın Açıklamaları Doların Ateşini Düşürdü! 


Çetinkaya’dan gelen açıklamalara baktığımız zaman, kur cephesinde ateşi bir miktar düşürdüğünü açıkça söyleyebiliriz. Özellikle geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı dolar bozdurma kampanyasına bugün Çetinkaya’nın da destek vermesi, Dolar/TL paritesinin gerilemesindeki en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Erdoğan'ın başlattığı dolar bozdurma kampanyasına ilişkin ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz. Dolar/TL paritesi an itibariyle yüzde 1.04 oranında aşağıda 3.4876 seviyesine kadar gerilemiş durumda bulunuyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder