Türkiye’ye Yönelik Ekonomik Darbe Gerçekleştirilmeye Çalışılıyor mu?

Türkiye’ye Yönelik Ekonomik Darbe Gerçekleştirilmeye Çalışılıyor mu?

















Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Sanayi Odası Ödül Töreni’nde Türkiye’ye yönelik ekonomik darbe planlarının yapıldığını açıkladı. Erdoğan’ın açıklamaları ve Türkiye ekonomisine yönelik ekonomik darbe planının detaylarını sizler için derledim;

Hepimizin malumu olduğu üzere Türkiye ekonomisi oldukça zorlu süreçlerden geçmeye çalışıyor. Türkiye ekonomisine yönelik ilk tehdide baktığımız zaman ise karşımıza 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi çıkıyor. Sürecin ardından Türkiye’nin politik görünümüne ilişkin kaygılar, ekonomik cephede negatif yönde karşılık bulmaya başlamıştı.

İlerleyen günlerde ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye’nin kredi notunu düşürmeleri ile Türk varlıkları, global piyasalarda oldukça sert düşüşler yaşamaya başlamışlar ve tarihi düşük seviyelere kadar gerilemişlerdi. 2016 yılının son çeyreğine girildiği günlerde dolar endeksinin, yurt içi ve yurt dışı nedenlere bağlı olarak sert yükselişleri ile Dolar/TL kuru 3.50 seviyesini aşarak tarihi rekor kırmıştı. Detaylara bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Hatırlanacağı üzere geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin olarak kamuoyuna önemli açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan yaptığı açıklamada; yerli yatırımcıların ellerinde bulunan dolarları satarak, Türk lirasına destek olmaları gerektiklerini dile getirmişti. Ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz. Erdoğan’ın çağrısının ardından birçok vatandaş, ellerinde bulunan dövizleri bozdurmaya başlamışlardı. Lakin geçen haftadan bu yana binlerce doların, Türk lirasına çevrilmesine rağmen kurda istenen gevşeme bir türlü görülemedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri’de düzenlenen ödül töreninde oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan noktalar ise şöyle;

“Türkiye’ye yönelik ekonomik darbe yapılmaya çalışılıyor” 

Erdoğan yaptığı açıklamada; 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlulularını hedef göstererek, beyinlerini yıkadıkları kişiler ile gerçekleştiremedikleri darbeyi ekonomiyi kullanarak gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Türkiye’ye yönelik ekonomik darbenin, faiz, borsa ve döviz hareketleri üzerinden gerçekleştirilmeye çalışıldığını dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin bu oyunu bozacağını ifade etti.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder