OPEC’in Viyana’da Üretimi Sınırlaması Petrol Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

OPEC’in Viyana’da Üretimi Sınırlaması Petrol Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

















OPEC’in Viyana’da gerçekleştirdiği tarihi zirvede tam sekiz yıl aranın ardından üretimini sınırlama kararı alması, petrol piyasasını nasıl etkiledi? OPEC’ten gelen sürpriz kararın petrol piyasası üzerindeki etkileri yazımın devamında;

Petrol piyasasında yılın sonuna yaklaşıldığı bu günlerde oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu hafta tüm gözler Viyana’da gerçekleştirilen olağan Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) toplantısındaydı. Toplantı öncesi gündemde birçok spekülasyon bulunuyordu. Spekülasyonlardan en önemlisi ise İran’ın petrol üretimini sınırlama kararına kesinlikle karşı çıkacağına yönelik görüş bildirmesiydi.

İran cephesinden gelecek bu hamle OPEC’in Viyana toplantısında net bir karar alınamaması ve petrol fiyatlarının negatif yönlü seyrini sürdürmesi anlamına geliyordu. Zira bu yılın başında İran’a yönelik uygulanan ambargonun kaldırılmasının ardından İran, petrol piyasasına yön veren en önemli ülkelerden biri konumuna gelmişti.

Merakla beklenen toplantı sonuçlandı ve OPEC, tam sekiz yıl aranın ardından petrol üretimini yeniden sınırlama kararı aldığını kamuoyuna açıkladı. OPEC’in bu hamlesi kuşkusuz petrol piyasasının yılın son günlerinde yeniden toparlanmasını sağladı. Kararın açıklanmasının hemen ardından vadeli petrol kontratları yüzde 4.9 oranında değer kazandılar.

Şubat vadeli Brent petrol, haftanın dördüncü işlem gününde 2.28 dolar ya da yüzde 4.6 oranında değer kazandı ve varil başına 54.22 dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle Brent petrol, Haziran 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine yükselmiş oldu. Ocak vadeli WTI ise Nymex piyasasında 2.11 dolar ya da yüzde 4.3 oranında değer kazandı. Yaşadığı değer kazanımı sonrası WTI, varil başına 51.55 dolar seviyesine yükseldi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder