Dolar/TL 2017’de 3.70’e Yükselebilir mi?

Dolar/TL 2017’de 3.70’e Yükselebilir mi?

















Dolar/TL kurunda yukarı yönlü grafiğin devam ettiği ve yeni rekorların kırıldığı bu günlerde, ünlü yatırım bankası Morgan Stanley’den oldukça dikkat çekici bir açıklama geldi. Bankaya göre Dolar/TL 2017 yılında 3.70’e kadar yükselebilir. Peki, gerçekten Dolar/TL’nin önümüzdeki yıl bu denli yükselmesi mümkün mü? Cevabı burada;

Ekonomiyle ilgilenen ya da ilgilenmeyen herkesin son günlerde en çok konuştuğu konuların başında şüphesiz doların, Türk lirası karşısında kırdığı rekorlar yer alıyor. Özellikle 2016 yılının son çeyreğinde dolar endeksi, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında rekor üzerine rekor kırıyor. Türk lirası da maalesef bu süreçten olumsuz yönde etkileniyor ve tarihinin en düşük seviyelerine kadar geriliyor.

2016 yılına 2.92 seviyesinden başlangıç gerçekleştirilen Dolar/TL kurunun, yıl içerisinde bu denli yükselmesi kuşkusuz yatırımcıları olduğu kadar vatandaşları da olumsuz yönde etkiliyor. Gündelik hayatımız içerisinde sıklıkla kullandığımız birçok ürün Dolar/TL kurunda görülen yukarı yönlü seyrin baskısı altında kalıyor ve zamlanıyor. Art arda gelen bu zamlar ise vatandaşın cebini bir hayli zorluyor. Özellikle otomobil fiyatlarında gelen ÖTV zamları, vatandaşları adeta çileden çıkarmıştı. Otomobil fiyatlarına gelen zamları incelemek isterseniz bu yazıma göz atmanızı öneririm.

Dolar/TL kurunun yukarı yönlü seyrini sürdürdüğü bu günlerde ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley’den ilgi çekici bir açıklama geldi. Bankadan yapılan açıklamada; Dolar/TL’nin 2017 yılı içerisinde yaşayacağı değer kazanımları ile 3.70 seviyeiene kadar yükseleceği ifade edildi. Bankadan yapılan açıklama kuşkusuz yerli yatırımcıları bir hayli tedirgin etti.

Dolar/TL kurunda 3.50 seviyelerinin görülmesi bile imkansız olarak görülmekteydi. Lakin dünkü işlemlerde Dolar/TL 3.50 seviyesini aşarak yeniden rekor kırdı. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz. Morgan Stanley’den gelen açıklamaya bakıldığı zaman, bankanın tümüyle haksız olduğu kanısında değilim. Fakat bu noktada Merkez Bankası’nın hamlelerinin yeterliliği kurun seyri açısından büyük rol oynayacak. Ayrıca 15 Temmuz sürecinin Türkiye ekonomisi üzerindeki negatif etkisini de unutmamız gerekmekte. Darbe kalkışmasının sonucunda sarsılan ekonominin yansımasının kurda görülen rekor seviyelerde etkili olduğunu düşünüyorum.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder