Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekonomiyi Düzeltme Planını Açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekonomiyi Düzeltme Planını Açıkladı!

















Dolardaki önlenemez yükselişin Türk lirasını dibe çektiği bu günlerde politika yapıcılardan gelecek açıklamalar büyük bir merakla beklenmekteydi. Dolar/TL’nin son olarak 3.50’yi aşması ve yeni bir rekor kırması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomiyi düzeltme planını açıkladı. Ayrıntılar burada;

Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sürüklendiği çıkmazdan bir türlü kurtulamıyor. Türk varlıkları, yurt içi ve yurt dışı etmenlere bağlı olarak küresel çapta giderek erimeye devam ediyor. Hatırlanacağı üzere dünkü işlemlerde dolar endeksinin küresel çapta yaşadığı değer kazanımlarının baskısı altında kalan Türk lirası, tarihi düşük seviyelerine kadar gerilemişti. Bu doğrultuda Dolar/TL paritesi 3.50 seviyesini aşmış ve yeni bir rekor kırmıştı. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Yaşanan tüm bu gelişmeler üzerine yatırımcılar büyük bir tedirginlik içerisinde Merkez Bankası’nın dolara müdahale edip etmeyeceğini tartışmaya başlamışlardı. Hatırlarsanız, Merkez’in dolara müdahale edip etmeyeceğini bu yazımda incelemiştim. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararlar da doların ateşini dindirmeye yetmedi ve kurda yukarı yönlü seyir hız kesmeden devam etti.

Türk lirasının giderek değer kaybettiği süreç içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün ekonomiyi düzeltmek adına yapılması gerekenleri açıkladı. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan noktalar ise şöyleydi;

“Elinizdeki doları, Türk lirasına ve altına çevirin” 

Erdoğan yaptığı açıklamada; TCMB’nin faiz indirimine devam etmesi gerektiğini belirterek, küresel çapta faizlerin Türkiye’ye nazaran oldukça düşük olduğunu söyledi. Mevcut şartlar içerisinde Türkiye’nin faiz indirmekten başka bir çaresinin bulunmadığını belirten Erdoğan, düşük faizler ile yatırımcıların önünün açılacağını dile getirdi. Açıklamalarının devamında ise Erdoğan, yastığının altında döviz saklayanların artık harekete geçmesini gerektiğini ve altına yatırım yapmalarının doğru olacağını vurguladı. Böylelikle yatırımcılardan gelecek destek sayesinde Türk lirasının ve altının değer kazanacağını vurgulayan Erdoğan, kurdaki dalgalanmanın önünün kesileceğini ifade etti.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder