Dolar/TL 3.50’yi Aşarak Rekor Tazeledi!

Dolar/TL 3.50’yi Aşarak Rekor Tazeledi!
Dolar/TL haftanın dördüncü işlem gününde yatırımcıları bir hayli şaşırttı ve tarihi rekor seviyesini yeniledi. Bu yazımda sizler için son günlerde kademeli olarak yükselen ve kırılması oldukça güç olarak lanse edilen 3.50 rekorunu egale eden Dolar/TL kurunda yaşanan gelişmeleri inceledim.

2016 yılının son ayına girdiğimiz bu günde Dolar/TL kurunda oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Yurt içi ve yurt dışı gündemin giderek hareketlendiği süreç içerisinde Türk lirası, dolar karşısında giderek eriyor. Hatırlanacağı üzere yaklaşık bir hafta önce politika yapıcılar, kurda görülen sert dalgalanmaları önlemek adına Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı gerçekleştirme kararı almışlardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de toplanan EKK toplantıda; Dolar/TL kurunu düşürmek adına nelerin yapılması gerektiğini tartışmışlardı. Toplantının detaylarına ulaşmak için bu yazımı okumanızı tavsiye ederim. Toplantının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kasım ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleşmişti. PPK toplantısında faiz artırımına gitme kararı alınmıştı. Faiz artırımının Dolar/TL kuru üzerindeki etkilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yaşanan bu gelişmeler daha öncede belirttiğim üzere, kurda kısa vadeli gerilemelere neden olmuştu. İlerleyen günlerde ise Dolar/TL kurunda yeniden hareketlilik başlamıştı. Bu işlem haftasında ise yurt içi ve yurt dışı gündemin giderek yoğunlaşması üzerine kurda yukarı yönlü grafik başladı. ABD’de açıklanan ekonomik verilerin, beklentileri aşarak iyi gelmesi ve OPEC’in Viyana toplantısında petrol üretimini sınırlandırma konusunda anlaşmaya varması üzerine dolar endeksi, küresel çapta oldukça önemli kazanımlar elde etmeyi başardı.

Yurt içinde ise bugün Başbakan Yardımcısı Binali Yıldırım ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yeni anayasa üzerinde anlaştığının ve bu doğrultuda kısa süre içerisinde taslağın meclise getirileceğinin açıklanması Dolar/TL’nin ateşini yükseltti. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından haftanın dördüncü işlem gününde Dolar/TL kuru 3.50 seviyesini aştı ve rekor tazeledi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder