2016 yılının kuşkusuz en çok dikkat çeken yatırım araçlarından biri petrol oldu. İran’a yönelik ambargonun bu yıl kaldırılmasının ardından, petrol piyasasında oldukça dalgalı bir seyir gözlemlenmeye başlamıştı. Rusya, Katar ve Suudi Arabistan gibi büyük oyuncuların yanına İran’ın da katılması, petrol piyasasında kartların yeniden karılmasına neden olmuştu. Hatırlanacağı üzere henüz Şubat ayında İran’ın alelacele petrol ihracatına başlamasıyla birlikte petrol varil başına son 12 yılın en düşük seviyesi olan 30 doların altına kadar gerilemişti.
Petrol fiyatlarının henüz yılın başında bu denli düşmesinin ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) duruma el atmış ve üretici ülkelerin, petrol ihraçlarında kısıntıya gitmeleri yönünde talimatlar vermişti. OPEC’in bu hamlesinin yanı sıra ABD’de açıklanan haftalık stok verilerinde de düşüşlerin görülmesinin ardından, küresel arz fazlasının azaldığına yönelik kanının güçlenmesinden destek bulan petrol fiyatları 50 doların üzerine kadar yükselmeyi başarmıştı.
Lakin yılın sonuna doğru yaklaştığımız bu günlerde petrol fiyatları yeniden düşüş eğilimine girdi. Petrol fiyatlarının negatif yönde çizdiği grafiğin temel nedenine baktığımız zaman ise karşımıza; küresel arz fazlası endişeleri çıkıyor. Birçok ülkenin her geçen gün petrol stoklandığının anlaşılmasının ardından, petrol fiyatları yeniden dip seviyelere doğru gerilemeye başladı. Bu noktada yıl bitmeden gerçekleşecek olan OPEC toplantısı büyük önem arz ediyor. Zira OPEC’ten gelecek petrol kısma kararı, fiyatların yeniden yükselişe geçmesini sağlayabilir.
Viyana’da yarın gerçekleşecek toplantıda kritik rolu oynayan ülke ise İran olacak. Zira ambargonun kaldırılmasının ardından petrol piyasasın direksiyonunda bulunan İran, yıllar sonra elde ettiği petrol pazarlama fırsatını elinden kaçırmak istemeyecek ve bu doğrultuda üretimin kısılmasını desteklemeyecek. Suudi Arabistan ve Rusya’nın OPEC’i etki altına alma ve dolayısıyla petrol üretimini sınırlama yönündeki baskılarının sonuçsuz kalması kuvvetle muhtemel.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder