Merkez Bankası Dolara Müdahale Edecek mi?

Merkez Bankası Dolara Müdahale Edecek mi?
Doların son dönemlerde Türk lirası karşısında adeta başını alıp gitmesi, Türkiye ekonomisini bir hayli zora sokuyor. Doların yükselişini engellemek adına birçok girişimde bulunulmasına rağmen, net bir sonuç alınabilmiş değil. Bu noktada akıllara, Merkez Bankası’nın dolara müdahale edip etmeyeceği geliyor. Peki, TCMB’nin dolara müdahale etme oranı yüzde kaç? Cevabı burada;

ABD başkanlık seçimlerinin ardından Donald Trump’ın zaferi ile desteklenen dolar, küresel çapta oldukça önemli kazanımlar elde etmeyi başarıyor. Trump’ın genişlemeci bir politika izleyeceği ve ABD ekonomisinin büyüme düzeyini en az ikiye katlayacağını dile getirmesi, doların yükselişinin temeleni oluşturmuştu. Zira ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki ay içerisinde gerçekleştireceği yılın son FOMC toplantısında faiz artırımına gideceği yönündeki beklenti de doları desteklemeye devam ediyor.

Yaşanan bu gelişmeler doları küresel çapta yukarı yönlü tetiklerken, yurt içinde yaşanan hadiselerde dolar karşısında tarihi düşük seviyelere kadar gerileyen Türk lirasının, giderek erimesine neden oluyor. Dolardaki önlemez yükselişin ardından, Türkiye’nin ekonomik krize sürüklendiğine yönelik kanılar kuvvetlenmeye başlamıştı. Dolardaki yükselişin ekonomik krize işaret olup olmadığıyla ilgili tüm merak edilenlere bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Dolardaki yukarı yönlü seyri önlemek adına politika yapıcılar hafta içerisinde yaptıkları açıklamalarda, vatandaşı döviz bozdurmaya davet etmişlerdi. Politika yapıcılar bu yöntem ile dolardaki yükselişi durdurmayı ve Türk lirasının yeniden yükselişe geçmesini sağlamayı hedeflemekteydiler. Lakin devletin bu politikası tek başına net bir sonuç vermeye yetmedi ve Dolar/TL hala 3.40 seviyesinin üzerinde seyretmeye devam etti. Tam da bu noktada, Türk lirasındaki değer kayıplarının önlenmesi adına yapılması gerekenlere yer verdiğim bu yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Merkez Bankası Dolara Ne Zaman Müdahale Eder? 


Türk lirasının dolar karşısında erimeye devam ettiği süreç içerisinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gelecek hamleler kuşkusuz hayati önem arz ediyor. Lakin mevcut konjonktür içerisinde kura müdahale etmek, Türkiye ekonomisinin gücünün sorgulanamsına neden olacaktır. Zira devletin doları düşürmek adına hayata geçirebileceği başka yöntemler de mevcuttur. Doları düşürmek adına uygulanması gereken yöntemlere buradan ulaşabilirsiniz. Merkez Bankası’nın şu an için kura bir müdahalede bulanacağını kesinlikle düşünmüyorum. Çünkü önümüzeki ay FED’in olası faiz hamlesi ile kurun yukarı yönlü tetikleneceği aşikar. 3.50 seviyelerinin test edilmeden bir müdahalenin gelmeme ihtimali oldukça yüksek.

1 yorum :

  1. Merkezin dolara müdahale etmesi için daha net bir görünüm şart

    YanıtlaSil