Anayasa Referandumu Sonucunda İtalya AB’den Ayrılacak mı?

Anayasa Referandumu Sonucunda İtalya AB’den Ayrılacak mı?


















Avrupa Birliği’nin (AB) en önemli ülkelerinden biri olan ve Akdeniz ticaretinde oldukça etkin bir rol oynayan İtalya, 4 Aralık tarihinde anayasa referandumuna gidecek. Peki, bu referandumda neler yaşanacak ve ekonomiye etkisi ne olacak? Cevabı burada;

Hepimizin yakından takip ettiği üzere, son yıllarda Avrupa Birliği'nde (AB) ekonomik bir bunalımın yaşandığı açıkça gözlemleniyor. Özellikle Yunanistan ve Portekiz’in yaşadığı buhran, AB’nin ağır topları olarak nitelendirilen Almanya, Fransa ve İngiltere’yi bir hayli rahatsız etmişti. Bu doğrultuda İngiltere, AB’nin işlevselliğinin sorgulanmaya başladığını belirterek Haziran ayında Brexit oylamasına gitme kararı almıştı. Yapılan oylama sonucunda ise İngiltere, AB’den resmen ayrılma kararı aldı.

İngiltere gibi sağlam bir ekonomiyi kaybeden AB’de tehlike çanları iyiden iyiye duyulmaya başlamıştı. İlerleyen süreç içerisinde ise İspanya ve İtalya’dan gelen çatlak sesler giderek artmaya başladı. Özellikle Katalonya’nın bağımsızlık için yeniden faaliyete geçmesi İspanya’nın dağılma sürecini tetikleyeceğe benziyor. Bu durum ise AB için ciddi bir tehlike demek. İtalya cephesinde de oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Mevcut anayasanın değişmesi için yıllardır ciddi bir mücadele içerisinde bulunan muhalefet partileri, nihayet sonuca ulaştılar. 4 Aralık tarihinde İtalya anayasa referandumuna gidiyor.

Ancak burada ilgi çekici olan nokta ise anayasa referandumundan ziyade, sonuçlarının İtalya’yı hangi noktaya sürükleyeceği. Yunanistan ve Portekiz ekonomilerinin bir türlü beklenen atağı gerçekleştirememesi, İngiltere’nin AB’den resmen ayrılma sürecine girmesi ve İspanya’nın dağılma tehlikesi yaşaması, İtalya’nın AB’den çıkışı için yeterli sebepleri oluşturmuşa benziyor. İtalya anayasa referandumu ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar ve ekonomiye olan etkisiyle ilgili detaylar ise şöyle;

İtalya AB’den Ayrılmayı Düşünüyor mu? 


İtalya AB’den Ayrılmayı Düşünüyor mu?
















Yazımın içeriğinde de belirttiğim üzere, AB tarihinin en zorlu süreçlerini yaşarken İtalya’da da AB’den çıkış için tartışmalar iyiden iyiye başlamış durumda. Özellikle İtalya’da son dönemlerde popülerleşen Five Star Movement, hükümeti köşeye sıkıştırmış durumda. AB karşıtı söylemlerini her geçen gün artıran parti, anayasa referandumundan istediği sonucu alması halinde hükümeti, tıpkı İngiltere’de olduğu gibi oylamaya götürmeyi hedefliyor.

İtalya Anayasa Referandumu Ekonomiyi Nasıl Etkiler? 


İtalya Anayasa Referandumu Ekonomiyi Nasıl Etkiler?
















Referandum öncesi İtalya’da tartışılan en önemli konulardan biri ise AB’nin para birimi olan euronun terk edilmesi. AB’den çıkış yönünde yeterli etkinin sağlanması halinde İtalya’nın ilk etapta euroyu terk etmesi bekleniyor. Ancak İtalya’nın önde gelen ekonomistleri, euronun terk edilmesi halinde kullanılacak olan para biriminde ayrışmalar yaşamaktalar. Birçok ekonomist yerel para biriminin kullanılmasını isterken, bazı ekonomistler ise euro ve yerel para biriminin aynı anda kullanılmasından yana fikir beyan ediyorlar. İtalya’nın AB’den olası bir ayrılık kararı alması, kuşkusuz ekonomiyi negatif yönde etkileyecek. AB’den çıkış ihtimali, tıpkı İngiltere’de olduğu gibi sermayenin ülkeden çıkışını tetikleyebilir. Bu noktada ciddi bir endişe yaşanırken diğer bir husus ise İtalyan 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen dalgalı seyir. İtalyan ekonomistler, anayasa referandumunun İtalya’ya olası negatif etkileri ile ilgili olarak ummalı bir çalışma yürütmekteler. Özellikle yabancı sermayenin İtalya’da tutulması yönünde kampanyaların başlatılacağı konuşuluyor.

İtalya Anayasa Referandumu Öncesi Anket Sonuçları Ne Yönde? 


İtalya Anayasa Referandumu Öncesi Anket Sonuçları Ne Yönde?
















İtalya’da gerçekleşecek olan anayasa referandumuna sayılı günler kala, özellikle AB bölgesinde endişe giderek artmış durumda. AB, İtalya gibi güçlü bir ekonomiyi kaybetmemek adına özellikle medya aracılığıyla kampanyalar gerçekleştirmekte. Hal böyleyken İtalya halkının referandumda hangi yönde oy kullanacağı da merak konusu olmuş durumda.

Anayasa referandumu öncesi İtalya’nın en saygın anket şirketlerinden olan La Stampa’nın açıkladığı sonuçlara göre; İtalya halkının yalnızca yüzde 15.2’si AB’den ayrılmak istiyor. Geriye kalan yüzde 67.4’lük oran ise AB’de kalınması gerektiğini savunuyor. Lakin anket sonuçlarına büyük ölçüde itibar edilmemesi gerektiğini unutmamamız lazım. Zira Brexit ve ABD seçimleri bunun açık birer örneği olarak karşımıza çıkmıştı…

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder