Otomobil piyasası yılın tamamlanmasına sayılı günler kala gelecek zam oranlarına odaklanmıştı. Tüketicilerin büyük bir merakla beklediği ÖTV artışları, bugün kamuoyuna açıklandı. Açıklanan verileri sizlerle paylaşmadan önce Türkiye gündemini bir hayli meşgul eden bir konuya değinmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Ekonomi ile ilgilensin veya ilgilenmesin her vatandaş, kuşkusuz dolarda görülen artışlardan negatif yönde etkileniyor ve bu durum her sektörde etkisini hissettiriyor.
Dolardaki Artış Otomobil Fiyatlarını Etkiledi mi?
Bilindiği üzere 2016 yılının son çeyreğinde bulunduğumuz süreç içerisinde dolar endeksi, küresel çapta oldukça önemli kazanımlar elde etmeyi başarmıştı. Dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri birer birer erirken, en çok değer kaybı yaşayan para birimlerinden biri ise Türk lirası oluyor. Türk lirasındaki düşüşleri önlemek adına hafta içerisinde TCMB toplantısında faiz artırım kararı alınmıştı. Lakin bu karara rağmen, doların ateşi bir türlü dinmemişti. Dolardaki sert yükselişlerin ardından akıllara gelen en önemli soru; “dolardaki artış ekonomik krize işaret mi?” olmuştu. Doların yukarı yönlü seyrinin bir türlü engellenemediği bugünlerde vatandaş da kurdaki hareketlilikten nasibini alıyor. Benzin ve elektronik ürünlere gelen zam oranlarının ardından otomobil fiyatları da kurdaki dalgalanmanın etkisi ile zamlandı.
ÖTV Zammı Hangi Düzeyde?
Bilindiği üzere ÖTV değişikliklerinin önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Lakin herkesi şoka uğratan karar Resmi Gazete’de yayınlandı. İfadelere göre; ÖTV’deki artış, satılan otomobillerin tam yüzde 67’sini etkilemekte. Türkiye’de 40 bin ile 70 bin TL arasında matraha sahip olan araçların toplam satışlarındaki oranı yüzde 40 civarındayken, 70 bin TL üstü matraha sahip araçların oranı ise yüzde 17 civarında. Düzenleme doğrultusunda, otomobillerin fiyatları bugünden itibaren yüzde 3.4 ile yüzde 10.5 arasında zamlandı.
1600 CC Araçlar Ne Kadar Zamlandı?
1600 CC’ye kadar olan binek araçlardaki ÖTV oranı yüzde 60’a yükseldi. Hatırlanacağı üzere bu oran yüzde 40 civarındaydı. Yapılan istatistik çalışmalarına göre;Türkiye’de özellikle otomobil sektörü içerisinde en fazla rağbet gören kategori, 1600 CC’ye kadar olan binek araçlar olarak ifade edilmekte.
2000 CC Araçların ÖTV Oranı Yüzde 110 Oldu!
Motor silindir hacmi 1600 ile 2000 CC arası olan araçlarda ise ÖTV oranı yüzde 110’a yükseltildi. Bu oran yapılan düzenleme öncesi yüzde 90 olarak belirlenmişti. Ayrıca yeni düzenlemede, ÖTV matrahı 100 bin TL’yi aşmayan araçların ÖTV oranı yüzde 100’e çıkarıldı.
ÖTV Zammı 2. El Piyasasını Nasıl Etkileyecek?
Tüketicilerin merakla beklediği ÖTV zam oranları, kuşkusuz bütçeleri bir hayli zorlayacak. ÖTV zammının ikinci el piyasasını hangi oranda etkileyeceği sorusuna geldiğimizde ise sonuç yine tüketicileri üzecek cinsten. Kurdaki dalgalanmanın ardından ÖTV oranlarının çıtayı bir hayli zorlaması, ikinci el otomobil piyasasını da olumsuz yönde etkiliyecek.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder